Materiaalipankki

Energiateollisuus: Kivihiilikielto ei tee ilmastopolitiikasta kunnianhimoista – päästökaupassa ala valmis tiukempiin tavoitteisiin

Julkaistu: 28.03.2018 Päivitetty: 28.03.2018

Energia-alaa edustava Energiateollisuus (ET) ei näe tarvetta rajoittaa kivihiilen käyttöä erillisellä lainsäädännöllä. Työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkaisema selvitys osoittaa, että kivihiilen käyttö vähentyy Suomessa marginaaliin ilman erillistä lainsäädäntöä.

- Nopea kielto ajaa yritykset turhiin ja mittaviin investointeihin, joilla saavutettu ilmastohyöty on vaatimaton. Selvitys osoittaa, että kiirehdintä kymmenkertaistaa luopumisesta aiheutuvat kustannukset, huomauttaa ET:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Energia-alan yritykset ovat sitoutuneet kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan, jonka tavoitteena on ilmastoneutraali Suomi vuonna 2050.

- Pääfokuksen pitäisi olla nyt muussa kuin jo muutenkin hyvin vähälle käytölle jäävässä kivihiilessä. Sen merkitys on vuonna 2030 enää energian toimitusvarmuudessa.

Energiateollisuuden Leskelä muistuttaa, että Euroopan unioni tehosti alkuvuodesta päästökaupan toimivuutta.

- Päätös antaa tukevan pohjan kehittää päästökauppaa edelleen unionin ilmastopolitiikan tärkeimpänä työkaluna. Sen osalta olisimme valmiita jopa kireämpiin tavoitteisiin.

- Energia-alan yrityksillä on omat investointiaikataulunsa ja suunnitelmansa, joilla saavutetaan asetetut ilmastotavoitteet. Jos yhtä polttoainetta lähdetään erillisellä lainsäädännöllä kieltämään, se on tehtävä mahdollisimman joustavasti.

- Mahdollinen lakiesitys lisää paineita turvata kotimaisten polttoaineiden kilpailukyky ja saatavuus, koska niitä tarvitaan korvaamaan kivihiilen käyttö. Selvityksen kustannusarviot eivät pidä sisällään sitä, että hiilestä luopuminen vaikuttaa muiden polttoaineiden saatavuuteen ja hintoihin, painottaa ET:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Jukka Leskelä, p. 050 593 7233, Twitter @JukkaLeskelä
Johtaja Jari Kostama, p. 050 301 1870, Twitter @JariKostama

Jukka Leskelä

Jukka Leskelä
Toimitusjohtaja
Hallinto
twitter-icon @JukkaLeskela

Jari Kostama

Jari Kostama
Johtaja
Energiantuotanto
twitter-icon @JariKostama

Materiaalityyppi:
Tiedotteet
Kategoriat:
Energiateollisuus ry
Energia- ja ilmastopolitiikka
Energia- ja ilmastopolitiikka -> Päästökauppa