Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
24.1.2017 16.10

Sähkö pysyköön vapaana renkinä

Jukka Kortelainen

Maanantaina 23.1.2017 vietettiin pohjoismaista Sähkön päivää. Sähköalan yritykset, järjestöt ja yhteistyökumppanit muistuttivat sähkön tärkeydestä yhteiskunnassa. Se tuo valoa, lämpöä, liikettä, turvallisuutta etc. Ilman sähköä nykymaailmaa tuskin voisi kuvitellakaan. 

Tekniikan Akatemian säätiön äänestyksessä vuodelta 2010 sähkö rankattiin tärkeimmäksi keksinnöksi kautta aikain. Yleisöäänestyksen perusteella sähkön keksiminen on tehnyt ylivoimaisesti suurimman vaikutuksen ihmisten elämään.

Varmaan moni nykypäivänä mieltää Internetin kaikkien aikojen keksinnöksi. Mahdollistaahan se niin nopean, monipuolisen ja kattavan viestintävälineen, että maailma on kirjaimellisesti käsiesi ulottuvilla. Internetin alustana oleva tietotekniikka ja nykyisin kaikkialle tunkeutuva digitalisaatio vahvistanevat vielä mielikuvaa netin kaikkivoipaisuudesta.    

Mutta eipä nettikään toimi ilman sähköä. Ja tietotekniikan laajamittaista yhteiskunnallista hyödyntämistä tarkoittava digitalisaatio tarvitsee myös piuhoissa kulkevia elektroneja avukseen, vaikka netin tapaan itse langattomasti toimiikin.

Tulen lailla sähkö on osoittautunut hyväksi rengiksi, eikä sille oikein voi ajatellakaan sellaista isännän roolia, jonka eetterissä toimiva nettimaailma on tarkoituksella tai tahtomattaan ottanut. Sähköä käytetään koko ajan ja sen mukaisesti sitä pitää myös tuottaa koko ajan. Tätä prosessia on voitava kontrolloida hyvin.

Kontrolli ei nykyään ole pelkästään teknistä, vaan sähköä valvovat myös viranomaiset. Monopolina toimiva sähkönsiirto onkin luonteva valvontakohde, mutta uusiutuvan energian lisäämiseksi poliitikot ovat halunneet ohjailla myös tuotantoa.

Energia-ala ymmärtää tämän, mutta kaiken järjen mukaan sen jälkeen, kun poliittisesti tuettava tuulivoima on saavuttanut normaalin kilpailukyvyn, pitäisi kaiken sähköntuotannon kohdalla palauttaa markkinaehtoisuus kunniaan.

Sähkön päivänä 23.1. julkaisimme ET:ssä vuoden 2016 sähkön käyttö- ja tuotantotilastot. Tuossa tilaisuudessa toimitusjohtaja Jukka Leskelä totesi, että kaikessa energiapoliittisessa päätöksenteossa on otettava huomioon kotimaisen sähköntuotannon kilpailukyky ja että se koskee niin verotusta kuin lupa- ja hallintomenettelyjä.

Sähkö, joka on päivänsä ansainnut, pysyköön vapaana renkinä – eikä tehdä sen tuottamisestakaan pakkovankia.  


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja