Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
18.1.2017 13.17

Disruptio, energiamurros, valta

Petteri Haveri

’Disruption’: ’sekasorto’, ’häiriö’, ’hajaannus’

Innostus disruptiosta hämmentää, mitä hienoa on sekasorrossa? Tarkempi tutustuminen tuo kuitenkin valoa. Käsitteen ”disruptive technologies” esitteli Clayton M. Christensen 1995 artikkelissaan “Disruptive Technologies: Catching the Wave”. Sittemmin Christensen siirtyi käyttämään käsitettä ”disruptive innovation” todettuaan, että harva teknologia itsessään on rakenteita ravisteleva, ennemmin niiden mahdollistamat uudet liiketoimintamallit. Disruptio kohdistuu aiempaan toimintamalliin. Toisaalta autoteollisuudessa lanseerattiin 1990-luvulla myös termi ”constructive disruptive technology”, missä toimintatapamuutos yhdistyi aiempaan tekemiseen. Muutos ei aiheuttanut sekasortoa, mutta mullisti tavan, millä toimijat toimivat. Ehkä myös Henry Fordin liukuhihnan voisi ymmärtää tällaisena rakentavana disruptiona.

Disruptiivisuus onkin ehkä enemmän näkökulma-kysymys, ja parempi suomennos voisi olla vaikkapa ’muutos’ tai jopa ’mullistus’.

Mitä disruptio tai muutos energiasektorilla sitten voisi olla? Energiasektorin muutos ainakin puhuttaa. Suomessa aiheeseen pureutuu mm. Smart Energy Transition -hanke. Euroopassa keskusteluja käydään mm. energiaekonomistien piirissä, ja esim. Britannian energiaekonomistien viime vuoden vuosiseminaari (materiaalit valitettavasti vain jäsenille) keskittyi juurikin innovaatioihin ja muutokseen. Aihetta liippaa myös Pekka Sulamaan tuore raportti asiantuntijoiden ajatuksista.

Mahdollisia muutoksen mahdollistajia tai aiheuttajia voisivat olla esimerkiksi todelliseen kulutukseen perustuva mittaus ja sähkönkäytön ohjaaminen hinnan ja ohjausten arvon perusteella (esim. Yle 15.1.) tai pientuotannon ja energiayhteisöiden yleistyminen. Erilaisia kokeiluja ja pilotteja on koottu mm. Energiakokeilut.fi-sivustolle. Jos suurimpien muutos-ajureiden tunnistaminen on vaikeaa, vielä hankalampaa voi olla tunnistaminen, onko muutos rakentava mullistus vai hajottava mullistus.

Oma ykköseni suurimmaksi muutokseksi ei kuitenkaan ole tekninen eikä kaupallinen, vaan poliittinen; markkinaehtoisuuden korvaaminen poliittisilla interventioilla. Muutoksen vaikutuksista käydään vilkasta keskustelua. Muutos on selvästi ollut hajottava, osin rakentava ja samalla myös uutta luova. Historia tulee kertomaan, onko uutta luova vaikutus ollut suurempi kuin hajottava. Hyvää muutoksessa on ollut uusiutuvien teknologioiden hinnanlasku, huonoa suuret kustannukset yhteiskunnalle ja varsin vaatimaton vaikutus kasvihuonepäästöihin.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja