Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
2.12.2016 11.04

Kestävyyskriteereistä kelpo kompromissi

Jukka Makkonen

Komission tuore ehdotus metsäpolttoaineiden kestävyyskriteereiksi oli hyvä kompromissi kuumottavassa tilanteessa. Komission virkamiehet tiedostivat erinomaisesti, että he liikkuvat syvällä metsäpolitiikassamme. Siis siellä, mikä pitäisi edelleen olla jäsenvaltioiden määräämisvallassa. Tämän vuoksi komission ehdotus rajautuikin vain olennaiseen ja kunnioittaa metsätaloutemme käytäntöjä. 

Vaikka komission esitys on kipeän syvällä metsissämme, siinä voidaan nähdä myös hyvää. Esitetyt kriteerit pitäisi nimittäin olla helppo sisällyttää nykyisiin metsästandardeihin. Tällöin standardit voitaisiin hyväksyä keinoksi osoittaa EU-kriteerien täyttyminen. Tästä voisi seurata se, että standardien edellyttämät hyvät käytännöt laajentuisivat kaikkialle Eurooppaan ja EU:n ulkopuolellekin. Standardien käyttö turvaa tehokkaasti metsätalouden kestävyyttä ja edesauttaisi biomassan käytön hyväksyttävyyttä.

Komission esitys menee seuraavaksi parlamentin ja neuvoston rusikoitavaksi. Normaalin tavan mukaan se mitä tulee ulos muistuttaa vain etäisesti sitä mitä laitettiin sisään. Kestävyyskriteerien osalta pitää huolehtia siitä, että ne eivät lähde laajenemaan.

Tämä on varmasti ympäristölobbarien agendalla. Heidän viimeaikaiset aggressiiviset ulostulot ovat aiheuttaneet jo ihmetystä. Tässä sodassa tavoite näyttää pyhittävän keinot ja uhreista viis. En esimerkiksi ymmärrä, miksi ympäristöjärjestöt kieltävät kestävään metsälouteemme kuuluvien prosessien olemassa olon. He ovat itse olleet mukana määrittelemässä balanssia sosiaalisten, taloudellisten ja ympäristöllisten intressien välillä. Työn tuloksena on synnytetty ohjeita ja suosituksia, jotka parantavat todistetusti metsäluontomme tilaa. He myös tietävät, että toimintamalleja tarkastetaan parhaillaan esimerkiksi lahopuun osalta.

En voi välttyä siltä ajatukselta, että tämän kaiken tarkoitus on vain hankaloittaa biomassan käyttöä. Rankka EU-säätely nimittäin katkaisisi ainakin pienten toimijoiden selän. Toivottavasti parlamentaarikot onnistuvat pitämään päänsä kylmänä painostuksen alla. Komission esitys on erinomainen ja tuettava kompromissi. 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja