Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
12.4.2017 13.50

Lämpöpumput kasvu-uralla kaukolämmön tuotannossa

Katja Kurki-Suonio

Lämpöpumppujen osuus kaukolämmön tuotannossa on kasvanut suhteellisen lyhyessä ajassa merkittävään rooliin. Lämpöpumpuilla tuotettu kaukolämpö vastasi vuoden 2016 ennakkotilaston mukaan jo lähes viittä prosenttia kaukolämmön ja siihen liittyvän sähkön tuotannon polttoaineista. Energiateollisuus ry:n Valor Partners Oy:llä teettämän selvityksen mukaan suurten lämpöpumppujen osuus kaukolämmön vuotuisesta myyntimäärästä voisi kasvaa yli kymmeneen prosenttiin. Katri Valan lämpöpumppulaitos, joka on Suomen suurin lämpöpumppulaitos, tuotti viime vuonna jo noin seitsemän prosenttia Helsingin kaukolämmöstä.

Lämpöpumput mahdollistavat muuten käyttämättä jäävien ylijäämälämmönlähteiden hyödyntämisen ja kasvattavat uusiutuvan lämmöntuotannon osuutta. Lämpöpumpuilla matalalämpötilaisetkin lämmöt saadaan käyttöön. Suurten lämpöpumppujen lämmönlähteenä on Suomessa käytetty esimerkiksi jätevesien, teollisuusprosessien, datakeskusten ja savukaasujen lämpöjä. Kaukolämpöjärjestelmä mahdollistaa laajamittaisen lämmönjakelun. Lämpöpumppuinvestoinnit onkin järkevää toteuttaa taajamissa osana kaukolämpöjärjestelmää, jolloin lämpöpumppujen hyödyt saadaan optimoitua koko lämmitysjärjestelmän kannalta.

Valorin selvityksen mukaan lämpöpumppujen rooli on erilainen erikokoisissa kaukolämpöjärjestelmissä. Pienissä kaukolämpöjärjestelmissä lämpöpumput tyypillisesti korvaavat fossiilisilla polttoaineilla tuotettua lämpöä. Keskikokoisissa järjestelmissä lämpöpumpun ajotavalla voidaan saada lisäjoustoa lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksen käyttöön.  Suurissa järjestelmissä lämpöpumpuilla tuotetaan lämpöä ja jäähdytystä, jolloin sähkö-, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiä voidaan optimoida kokonaisuutena. Lämpöpumppujen säätömahdollisuudet tukevat lisäksi auringon ja tuulen mukaan vaihtelevaa uusiutuvan energian tuotantoa.

Sekä Katri Valan lämpöpumppulaitos että Suomenojan lämpöpumppu on valittu myös osaksi kansallista tehoreservijärjestelmää. Tehoreservijärjestelmässä suuri lämpöpumppu mahdollistaa nopean sähkönkulutuksen vähentämisen poikkeustilanteissa.

Suuret lämpöpumput ovat melkein vaivihkaa ottaneet roolinsa kaukolämmön tuotannossa. Kaukolämmön tuotantoon etsitään uusiutuvan energian ratkaisuja korvaamaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Samalla lämpöpumput parantavat energiatehokkuutta ja monipuolistavat lämmöntuotantorakennetta. Lämpöpumppujen sosiaalinen ja ympäristöllinen hyväksyttävyys on hyvä. Insinööriajattelijaa lämmittää myös erityisesti, että ne ovat teknisesti ja taloudellisesti toteutettavissa jo nyt kaukolämpöjärjestelmään sopivassa mittakaavassa eivätkä vain tulevaisuuden haaveita.

Keväistä pääsiäistä!

Narsissi
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja