Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
27.1.2017 10.15

Oletko tehnyt ilmastoteon?

Eija Avellan

Minun sukupolvellani oli mahdollisuus pysäyttää ilmastonmuutos, ja onneksi siihen mahdollisuuteen tartuttiin. (Linnea Karsikas, 9a)

Energia-ala on ratkaisijan roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Suomessa sähkön tuotannosta jo 75 % on hiilidioksidivapaata. Lämmöntuotannossa siirtyminen uusiutuviin on tapahtunut nopeasti ja kustannustehokkaasti. Ja tämä on vasta alkua. Energia-ala myös edistää liikenteen sähköistymistä, jotta polttomoottoripäästöjä saadaan vähenemään merkittävästi. Alan tavoitteena on ilmastoneutraali Suomi.

Käytännössä tämä näkyy uusina, konkreettisina ideoina.

Nivos Oy toteutti hankkeen, jossa Venäjän suurimman hakukoneen Yandexin datakeskuksen hukkalämpö Mäntsälässä kierrätetään kaukolämpöverkkoon. Kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt hanke vähensi Mäntsälän keskustan hiilidioksidipäästöjä 40 %. Turku Energian innovaatio oli uuden Skanssin asuinalueen ratkaisu, jossa kiinteistöt voivat itse tuottaa energiaa kaukolämpöverkkoon mm. lämpöpumppujen ja aurinkokeräimien avulla. Hanke on tiettävästi ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.

Eikä työ jää tähän.

Kuka tahansa meistä voi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan. Se edellyttää rohkeita ideoita ja ihmisten mukaan ottamista. Pieniä ja suuria tekoja. Esimerkkejä. Kuten Nivos Oy:n ja Turku Energian hankkeet.

Energiateollisuus ry haluaa kannustaa hyviin tekoihin. Siksi etsimme nyt yritystä tai yhteisöä (järjestö, kunta, tutkimuslaitos tms.), joka on toteuttanut ilmastonmuutosta hillitsevän hankkeen. Vuoden ilmastotekona voidaan palkita konkreettinen idea tai merkittävä teko. Ilmastoteon valitsee Energiateollisuuden Kestävän kehityksen foorumi.

Viime vuonna kilpailun voitti Nivos Oy. Vuonna 2015 pokaalin vei Turku Energia. Linnea Karsikkaan kirjoitus oli yksi kilpailun ohessa järjestettävän nuorten kirjoituskilpailun voittajatöistä viime vuonna.

Oletko sinä Vuoden ilmastoteko 2017 -kilpailun voittaja? Lisätietoa kilpailusta sekä nuorten kirjoituskilpailusta löydät osoitteesta vuodenilmastoteko.fi.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja