Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
10.8.2017 15.14

Vanhan koiran uudet temput – aina valmiina!

Jari Kostama

Kesälomat on nyt lusittu. On nautittu Etelä-Suomen ”upeista” keleistä. Edellisen kerran yhtä kylmä heinäkuu oli vuonna 1996.

Onneksi saatoin palata pulpetin ääreen. Ja mikä tärkeintä, pääsen aloittamaan osin aivan uusien haasteiden parissa Energiateollisuuden tuotantoasioista vastaavana johtajana.

Vaikka olen työskennellyt kolmekymmentä vuotta energia- ja ilmastopolitiikan valmistelu- ja edunvalvontatehtävissä, ensimmäistä kertaa pääsen syvällisesti pohtimaan sähköntuotantoon liittyviä erityiskysymyksiä.

Lista ei ole aivan lyhyt, muun muassa: vesivoima ja sen merkitys sähköjärjestelmämme säätövoiman ytimenä, vesipuitedirektiivin uudistus, kalatiestrategian toimeenpano ja sen jokikohtaiset vaikutukset – puhumattakaan smolttien selviytymisestä.

Ydinvoiman hyväksyttävyys sekä vaikuttaminen kansalliseen ja EU-tason lainsäädäntöön. Ehkä piankin työpöydältä löytyvät myös kaupalliset, pienet modulaariset ydinvoimalaitokset (SMR).

Tuuli- ja aurinkovoima etenevät ja niiden kustannustehokkuus kohenee, kun – toivottavasti – sähkömarkkinoiden toimintaa vääristävät tuet ovat poistumassa.

Kipuilua aiheuttaa lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitosten tilanne, jossa kysyntä ei kasva tai se on olematonta, ja samanaikaisesti uusiutuvan energian tuet pönkittävät sähköntuotannon ylikapasiteettia.

Olen vahvasti motivoitunut kohtaamaan nämä ja muut haasteet ja etsimään ratkaisuja henkilöstömme, jäsenyritystemme ja sidosryhmien sekä päättäjien kanssa. Henkilökohtainen motto onkin: ”Vanha koira on aina valmis!”

Ps. Kaukolämpöväki, älkää olko huolissanne, en ole hylkäämässä kaukolämpöä. Katson myös jatkossa kaukolämmön edunvalvonnan perään.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi