Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
9.1.2018 10.11

Pohdintoja asumisesta ja tulevaisuudesta

Eija Avellan

Asuminen on teema, jota pohdin usein. Mietin kodin toiminnallisuutta, arjen pieniä ratkaisuja, ja miten niitä voisi kehittää. Minkälaisessa kodissa asun viiden vuoden päästä, kymmenen.

Siihen, miten me tulevaisuudessa asumme, vaikuttavat ainakin sellaiset megatrendit kuin digitalisaatio, kaupungistuminen, ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen. Niihin liittyy tukku rajatumpia ilmiöitä.

Älykkäät, kaksisuuntaiset sähköverkot tulevat. Se mahdollistaa energian tehokkaamman käytön, mutta myös nykyistä hajautetumman energiantuotannon. Tulevaisuudessa kuluttajat voivat yhä useammin tuottaa sähkönsä itse kotona ja myydä ylijäämän verkkoon. Kysyntäjouston ansiosta älykäs sähköverkko parantaa kuluttajan mahdollisuuksia vaikuttaa sähkölaskuunsa.

Kuluttajan rooli energiajärjestelmässä muuttuu, epäilemättä.

Toisena kiintoisana ilmiönä nostan jakamistalouden. Siitä on puhuttu jo vuosia, eikä turhaan. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi alkuvuonna, että jakamistalouden alustojen kautta tehtävien ostotapahtumien arvo voi kymmenkertaistua lähivuosina.

Mielenkiintoista on, että jakamistalous luo kokonaan uutta toimintakulttuuria. Tulevaisuuden tiiviissä asumisyhteisöissä voi olla yhteisiä tiloja, koneita, sähköautoja.

Näillä ilmiöillä on ainakin yksi yhteinen nimittäjä. Energia.

Energiateollisuus on äärimmäisen kiinnostavassa vaiheessa. Tulevaisuudessa alan on tuotettava kilowattituntien rinnalle kokonaan uusia palveluja. Kriittistä muutoksessa on, kuinka hyvin osamme lukea asiakkaidemme tarpeita.

ET käynnisti viime keväänä tulevaisuusprojektin, jossa työpajamuotoisesti tarkastellaan alan tulevaisuutta kotitalouksien lisäksi liikenteen, pk-yritysten, maaseudun ja kaupunkien näkökulmista. Tavoitteena on löytää uusia mahdollisuuksia asiakkaille ja avata alalle väyliä navigoida murroksessa.

Nyt jos koskaan tarvitaan laaja-alaista, toimialarajat ylittävää ajattelua ja asiakkaiden osallistamista.

Hihat on kääritty.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi