Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
7.4.2017 14.24

Pitkän vuosiloman ihanuus

Mari Rusila

Optimistisesti ajateltuna näin huhtikuun alussa häämöttää jo vappu, ja vapun jälkeen 2.5. alkava lomakausi. Koko edellisen lomanmääräytymisvuoden (1.4. – 31.3.) työskennelleitä odottaa neljä ansaittua vuosilomaviikkoa, joiden aikana ehtii nauttia Suomen kesästä ja ladata akkuja ja D-vitamiinivarastoja. 

Loman lähestyessä katse saattaa kääntyä myös kaukomaita kohti. Kuinka mukavaa olisikaan viettää lomaansa takuuvarmassa auringonpaisteessa! Rantatuolissa löhöillessä voisi sitten keskustella paikallisten asiakaspalvelijoiden kanssa siitä, kuinka matkakohteessa työntekijät työskentelevät läpi vuoden ja ehtivät nauttia palkallisista vuosilomista huomattavasti vähemmän suomalaiseen vuosilomakäytäntöön verrattuna.

Euroopan unionin alueella tällaista ihmettä ei kuitenkaan pitäisi päästä tapahtumaan. EU:n työaikadirektiivi nimittäin edellyttää, että kansallisessa lainsäädännössä turvataan vähintään neljän viikon palkallinen vuosiloma. Suomessa täyden vuosiloman pituus on EU-velvoitteitakin pidempi: neljän kesälomakaudelle ajoittuvan lomaviikon lisäksi työntekijä ansaitsee lain mukaan viikon talviloman.  

Tilanne on varsin toinen esimerkiksi USA:ssa, jossa laissa ei säädetä työstä poissaoloajan palkallisuudesta, vaan on työnantajan ja työntekijän välinen sopimisasia, maksetaanko loma-ajoilta palkkaa vai ei. Maailmanpankin datan mukaan esimerkiksi Japanissa vuoden työskennelleellä henkilöllä on palkallista vuosilomaa 10 päivää. Saman tilaston mukaan Suomi sijoittuu 30:lla vuosilomapäivällään tilaston toiseen ääripäähän, samaan sarjaan Ranskan ja Libyan kanssa.

 Vaikka neljän viikonkin vuosiloma tuntuu hurahtavan hetkessä, on kyse kuitenkin maailman mittapuussa pitkästä palkallisesta vapaasta. Se on hyvä muistaa, kun Suomessa helteisen auringon sijaan kesälomalla vihmoo räntää ja rakeita. Riippumatta säästä, on vuosiloma aihetta käyttää jo työsuojelullisista syistäkin energian keräämiseen tulevia koitoksia varten.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi