Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
30.6.2017 13.15

On aika jäähyväisten

Jukka Kortelainen

Asiakas on noussut kaiken keskiöön, tavataan nykyään sanoa energia-alallakin. Insinöörivetoinen alamme on hiljaa hivuttaen, ja kenties puolipakollakin astunut markkinoiden ihmeelliseen maailmaan. Vaikka tuotteemme, lämpö ja sähkö ovat välttämättömyyshyödykkeitä, ei niitä välttämättä tarvitse enää paketoida bulkkituotteiksi.

Muutoksen tuulet ovat lähteneet tuotantopuolelta. Uusiutuvan energiantuotannon esiinmarssi on mullistanut markkinoita ratkaisevasti – eikä välttämättä alamme kannalta kaikissa muodoissaan niin kuin olisimme toivoneet. Mutta murroksen keskelläkin ala on osoittanut yllättävän hyvää sopeutumis- ja joustamiskykyä.

Alamme tuotteet ovat kuitenkin monessa mielessä elintärkeitä ja strategisia, ja sen tosiasian toivoisi päättäjien ottavan huomioon, kun energiantuotantoa ja sen – käyttöä sopeutetaan ilmastonmuutoksen hillintään. Sähköä ja lämpöä pitää voida tarjota markkinaehtoisesti, mutta niiden tuottaminen on turvattava myös poikkeusoloissa.

Aloittaessani energiaan liittyväni urani noin 30 vuotta sitten, ala oli hyvin sisäänpäin lämpiävä. Vain ydinvoima kiinnosti ulkopuolisia, siis lähinnä mediaa. Sitten tulivat sähkömarkkinat 1990-luvun puolivälissä, sen jälkeen Kioto-sopimus päästövelvoitteineen ja kymmenisen vuotta sitten EU:n ensimmäiset energia- ja ilmastotavoitteet.

Puolitoista vuotta sitten solmittu Pariisin ilmastosopimus oli iso askel kasvihuonekaasujen vähentämiseksi ja on sitä edelleen, vaikka presidentti Trump ilmoitti Yhdysvaltain hyppäävän kelkasta pois. Pariisin sopimuksen ydin piilee ennen kaikkea siinä, että isot kaupungit ja yritykset ovat ilmoittaneet edistävänsä sopimuksen täyttymistä.

Tätä työtä tekevät myös suomalaiset energiayritykset, Energiateollisuus ry:n jäsenet. Eivät ehkä niin näyttävästi ja julistavasti kuin energiamurroksen mallimaa Saksa, vaan suomalaiskansalliseen tapaan hiljaa ja tunnollisesti. Niin, ja päästövähennystuloksetkin ovat pari piirua paremmat kuin Saksassa.

Tässä tilanteessa allekirjoittaneen on hyvä astua energiauralta syrjään – täysipäiväiseksi oloneuvosasiakkaaksi.

 

Hyviä jatkoja toivottaen
Jukka Kortelainen  


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi