Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
30.11.2016 8.49

Energian talvipaketti – Havaintoja odotuksesta ja lobbauksen luonteesta

Pekka Salomaa

Olo on kuin pikkulapsella ennen vanhaan jouluaattona. Tuoko pukki lahjoja vai risuja? Komission ns. talvipaketti on tulossa julki pian tämän kirjoitettuani. Mitähän muutoksia viime hetken neuvottelut ovat tuoneet parin viikon takaisiin vuotaneisiin versioihin? Olivatko vuodot aitoja?

Ennakkotietojen mukaan pakettiin kuuluvat sähkömarkkinoita, energiatehokkuutta, uusiutuvaa energiaa ja sähkösaannin turvaamista sekä energiaunionin hallintaa ja seurantaa koskevat lakiesitykset. Samoin raportit hinnoista, innovaatioista ja kansallisia kapasiteettimekanismeja koskeneesta sektoritutkinnasta. Yleensä Suomessa kiinnostaa eniten biomassan kohtalo, mutta paketissa on paljon muutakin merkittävää.

Kollegani Pertti Salminen uskoo vahvasti, että megalomaaninen paketti syntyy ainakin osin Brexitin takia. Komissio haluaa näyttää, että täältä pesee – brittien ero Unionista ei pysäytä yhteistyötä. Komissio pystyy toimimaan edelleen ja suoltaa tuhannen sivun paketin maailmalle.

Tajusin muutama päivä sitten, että menneiden vuoden-parin aikana olen varmasti useammin kulkenut rue de Mot 24:n liukuovista sisään komission energiapääosastolle kuin temponut auki Helsingin Aleksanterinkadulla työ- ja elinkeinoministeriön ovea.

Viime viikolla saatu kansallinen energia- ja ilmastostrategia on ilman muuta merkittävä Suomessa, mutta energiaa ja energiamarkkinoita koskeva lainsäädäntö tulee valtaosin EU-tasolta. Vaikka sähkömarkkinat pystytään niin haluttaessa turmelemaan kotimaisin tuki- ym. päätöksinkin, pääsuunta ja rajat kansalliselle päätöksenteolle tulevat Brysselin horisontista. Toki suomalaiset ovat myös siellä päätöksiä tekemässä – valmistelijoina komissiossa sekä neuvoston ja parlamentin päätöksenteossa.

Sähkömarkkina-asioissa olen huomannut, että suomalainen sanoma on langennut hyvään maaperään. Kertomamme on kiinnostanut. Olemme puhuneet kokemuksen rintaäänellä tulevaisuuden ratkaisuista, jotka voivat auttaa moneen eurooppalaiseen ongelmaan. Sellaisiin ongelmiin, joihin muissa maissa on keksitty pitkällä aikavälillä kestämättömiä oikopolkuja, kuten pientuotannon nettomittaus, uusiutuvan energian etuoikeus verkkoon pääsyyn tai kysyntäjouston erikoisroolit.

Energiayhtiöissä moni käytännön toteuttaja on harmitellut, miksi Suomen on pitänyt olla edelläkävijä vaikkapa etämittauksen käyttöönotossa. Tuo uurastus sähköyhtiöissä on luonut pohjaa pitkän aikavälin läpinäkyville ja reiluille ratkaisuille. Ehkä sillä vältetään myöhempää piinallista sääntelyä.

Lisääntyvän vaihtelevan tuuli- ja aurinkovoiman takia on kovasti alettu peräänkuuluttaa lisää joustavuutta koko sähköjärjestelmään, myös sähkön kysyntään. Meillä on ollut tarjota kertomus siitä, miten tuo haaste ratkotaan oikeasti ja kestävästi.

Kertomukseen on kuulunut etämittauksen rohkea käyttöönotto, taseselvityksen perustaminen tuoreeltaan mitattuun tuntitason tietoon, tarkka (joidenkin mielestä tiukkapipoinen) tasevastuun ketjutus tuottajalta kuluttajaan asti sekä käytännön ratkaisut. On ollut ilo kertoa, miten vaikkapa Fortumin Fiksu, Helenin Termo tai Oulun Sähkönmyynnin Farmivirta toimivat.

Loppusuoralla on alkanut tuntua myös siltä, että meidän ja käsittääkseni viranomaistemmekin ajatukset ns. energiaköyhyyden ongelmien ratkomisesta olisivat auttaneet komissiota hahmottamaan asiaa. Sairaudesta, työttömyydestä tms. johtuvat murheet voidaan paremmin välttää sosiaaliviranomaisten ja energiayhtiöiden toiminnan hyvällä toisiinsa niveltämisellä kuin esim. velvoittamalla energiayhtiöt toimittamaan sähköä maksutta tai erikoishinnalla, kuten joissain maissa on tehty.

Parhaimmillaan lobbaus on mietittyjen ja koeteltujen ratkaisujen esittelemistä valmistelijoille ja päättäjille.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi