Energiaa-blogi!

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.
14.6.2017 8.29

Alustatalouden kautta energiayhtiöiden tuki start-upeille

Jukka Makkonen

Nyt jos koskaan kannattaa kiinnostua energia-alasta. Lähes kaikki vanha on kyseenalaistettu ja joutuu uudelleentarkasteluun. Muutokseen pakottavat useat tekijät. Ilmastonmuutos edellyttää tuotannon puhdistamista samalla, kun kuluttajissa kytee halu päästä energiantuottajiksi. Uusi ja vanha energiateknologia sekä asiakkaiden vapausasteiden kasvattaminen pitää yhteensovittaa digitaalisten palveluiden avulla. Samaan aikaan perinteisten energiatuotteiden tuottama kassavirta uhkaa hyytyä. Energiayhtiöiden liikeidea ja ansaintalogiikka menevät uusiksi. 

Entä jos ottaisi vielä rohkeamman askeleen ja siirtyisi suoraan alustatalouteen. Tätä valtioneuvostokin odottaa suomalaisilta yhtiöiltä. Paikallinen energiayhtiö voisi kanavoida luotettavia palveluita kuluttajille ja elinkeinoelämälle. Energiayhtiö olisi eräänlainen palveluiden takuumies. Aurinkopaneeliratkaisujen välittäminen kuluttajille on jo ensiaskel tähän maailmaan.

 Onko jäljellä enää mitään, minkä päältä ponnistaa? Todennäköisesti paljonkin. Yksi selkeä vahvuus on energiayhtiöiden tunnettuus ja luotettavuus. Kun kaikki muuttuu ympärillä, ihmiset kaipaavat jatkuvuutta edustavia kumppaneita. Energiayhtiöiltä on opittu saamaan muutakin kuin perävalotakuu. Laajentuminen palvelumarkkinoille on luonteva tapa lähteä hakemaan uutta ansaintaa. Esimerkiksi Energiauutisten haastattelema hotelliyrittäjä toivoi energiayhtiöiden tarjoavan asiantuntijapalveluita. Taustalla oli ikävä kokemus, jossa iso energiatehokkuusinvestointi oli mennyt mönkään.

Herää kysymys, mitä kaikkea on vielä näkemättä? Oletettavasti pienet energiayhtiöt eivät voi lähteä kaikkeen etunojassa. Yhteistyö start-uppien kanssa voisi tarjota matalan kynnyksen uuteen. Niitä on nimittäin alkanut syntyä myös energia-alalle. Kasvu Open valitsi kuukausi sitten 15 lupaavinta yhtiötä sparrattaviksi. Yritysten liikeideat liittyvät esimerkiksi kiinteistöjen energianhallintaan, kerrostalojen lämmön talteenottoon, energiankulutusdatan hyödyntämiseen, biokaasutuotantoon, asiakastiedon hallintaan ja laskutukseen energia- ja vesihuoltotoimialoilla sekä ratkaisuun, joka tekee bensa-autoista bioetanolikäyttöisiä.

Hienoa nähdä, että suomalaisia energiayhtiöitä on mukana mahdollistamassa ideoiden lentoonlähtöä. Nyt vaan loputkin antamaan asiantuntija-apua ja tukemaan start-upien syntymistä. Keinoja on varmaan useita ja Kasvu Open tarjoaa yhden mahdollisuuden.

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi