Energian mittaus

Valtaosa sähköenergiamittareista vaihdetaan etäluettaviksi lähivuosina. Jo nyt isolla osalla sähkönkäyttäjistä on etäluettava mittalaite. Verkkoyhtiöiden on vaihdettava etäluettavat tunneittaiseen energiankulutuksen rekisteröintiin kykenevät mittalaitteet vähintään 80 prosentille asiakkaistaan viimeistään vuoden 2014 alkuun mennessä. Tiettävästi Suomi toteuttaa ensimmäisenä maana näin kunnianhimoisen mittausuudistuksen.

Kotitalousasiakkailla ja pienyrityksillä on perinteisesti ollut mittalaite, jonka lukeman selvittäminen edellyttää, että verkkoyhtiö lähettää sähköasentajan lukemaan mittaria. Yleensä tällainen mittari käydään lukemassa kerran vuodessa.

Etäluennassa energiamittarilta luodaan Internetin tai sähköverkon avulla yhteys keskitettyyn mittareiden luentajärjestelmään. Täältä tapahtuu tietojen jatkokäsittely ja sähköyhtiöille toimittaminen. Mittarilukemia voidaan kerätä erilaisilla keruutiheyksillä, esimerkiksi kerran kuukaudessa, kerran viikossa tai jopa kerran tunnissa.

Vuoden 2012 alusta lähtien tuntitason rekisteröintiin kykeneviltä mittareilta on luettava kunkin tunnin energiankäyttötiedot jokaisena arkipäivänä. Lisäksi etäluettavien mittareiden avulla voidaan seurata entistä tarkemmin sähkönjakelun keskeytyksiä ja myös jännitteen laatua.

Asiakkaille etäluettavat mittarit tarkoittavat sitä, että sähkölasku alkaa perustua toteutuneeseen kulutukseen eikä enää arvioon ja vuotuiseen tasaukseen. Sähköyhtiöt voivat lähettää myös tarkempia kulutusraportteja asiakkailleen. Tarkka luenta mahdollistaa myös aikaisempaa monipuolisempia tariffivalikoimia, esimerkiksi sähkön hinnan eriyttämistä vuorokaudenajan tai vuodenajan mukaan. Sähkön tukkumarkkinahintahan vaihtelee voimakkaasti ja asiakas hyötyy, jos hän käyttää vähän sähköä juuri kalliina tunteina.

Koska uusien mittarien luenta ei vaadi sähköyhtiöltä pääsyä kiinteistöön, sähkönjakelu voidaan sekä kytkeä päälle että pois käymättä paikalla. Asiakkaan muuttaessa taikka halutessa vaihtaa tuotetta tai sähkönmyyjäänsä todelliset mittarilukemat siirtyvät aikaisempaa helpommin. Sähköyhtiön osalta tämä helpottaa myös verkon suunnittelua ja käyttäjien kulutuksen seuraamista.

Jakeluverkosta otetun kulutuksen sekä verkkoon siirretyn tuotannon mittaaminen kuuluu jakeluverkonhaltijan vastuulle.

LiitePäivämääräKoko
26.01.201239 Kt
26.01.201279 Kt
26.01.2012118 Kt