Sähkösopimus

Kaikilla sähkönkäyttäjillä tulee olla sopimukset sekä sähköenergiasta että sähkönsiirrosta eli verkkopalvelusta. Sähkönmyyntisopimuksen voi tehdä haluamansa sähkönmyyjän kanssa, sillä sähköenergian voi kilpailuttaa. Sen sijaan siirto- eli verkkopalvelusopimus tehdään aina paikallisen sähköverkkoyhtiön kanssa. Sähkönkäyttäjä voi myös tehdä toimitusvelvollisen myyjänsä kanssa sähkön toimitussopimuksen, joka pitää sisällään sekä sähköenergian että verkkopalvelun. Toimitusvelvollinen myyjä on yleensä paikallinen myyjä, jolla on velvollisuus toimittaa sähköä alueella toimiville kotitalouksille ja pienyrityksille.

Kun sähkönkäyttäjä haluaa tehdä sähkönmyynti- ja verkkopalvelusopimukset, käytännössä riittää, että hän ottaa yhteyttä valitsemaansa sähkönmyyjään. Sähkönmyyjä hoitaa asiakkaansa puolesta verkkopalvelusopimuksen verkkoyhtiön kanssa. Verkkoyhtiö lähettää asiakkaalleen sopimusvahvistuksen verkkopalvelusta.

Edellä mainittujen sopimusten lisäksi jokaisessa rakennuksessa tulee olla voimassa oleva liittymissopimus, joka tehdään verkkoyhtiön kanssa. Liittymissopimuksen teko tulee ajankohtaiseksi liitettäessä uutta kulutusta tai tuotantoa sähköverkkoon, esimerkiksi rakentaessa uutta asuntoa. Kun omakotitalo sen sijaan vaihtaa omistajaa, liittymissopimus siirretään yleensä talon kauppakirjassa. Jos näin ei ole tapahtunut, sopimuksen siirtämisestä on tehtävä erillinen luovutuskirja ostajan ja myyjän välillä. Liittymän siirtymisestä on myös aina ilmoitettava paikalliselle sähköverkkoyhtiölle. Sen sijaan rivi-, pari- tai kerrostaloon muuttavan ei tarvitse tehdä erillistä liittymissopimusta tai ilmoitusta liittymän siirtymisestä.

Sähkönmyyntisopimuksen voi tehdä ottamalla yhteyttä esim. puhelimitse tai sähköisesti haluamaansa sähkönmyyjään. Asiakkaan ei tarvitse itse irtisanoa vanhaa sopimusta, vaan sähkönmyyjä pyynnöstä irtisanoo sen. Asiakkaan ei myöskään tarvitse olla yhteydessä sähkönsiirrosta vastaavaan verkkoyhtiöön, sillä sähkönmyyjä hoitaa asian.

Jos sähkönmyyjä on aikaisemmin ollut osana samaa yhtiötä kuin sähkön siirrosta huolehtiva verkkoyhtiö, asiakas on saanut vain yhden sähkölaskun, johon sähkö ja sen siirto on eritelty. Jatkossa sähkölaskuja tuleekin kaksi: yksi sähkönmyyjältä ja yksi sähkön siirrosta verkkoyhtiöltä. Sähkönmyyjän vaihto ei myöskään vaikuta sähkönsiirtomaksuun.

Sopimusten hoito muuton yhteydessä

Sähkönkäyttäjän muuttaessa kodista tai muusta sähkönkäyttöpaikalta toiseen, riittää, että hän ottaa yhteyttä siihen sähkönmyyjään, jonka kanssa haluaa tehdä sähkönmyyntisopimuksen uudelle käyttöpaikalle. Sähkönkäyttäjä voi tehdä uuden sopimuksen saman sähkönmyyjän kanssa tai valita uuden sähkönmyyjän kumppanikseen, ellei nykyisen sähkönmyyjän kanssa ole erikseen sovittu, että sähkösopimus seuraa uudelle käyttöpaikalle.

Uuden kohteen sähkönmyyjä hoitaa kaikki tarvittavat sopimusasiat puolestasi. Uuden kohteen sähkönmyyjä irtisanoo myös vanhat myynti- ja verkkopalvelusopimukset, jos näin sovitaan.

Siinä tapauksessa, että uusille sähkösopimuksille ei ole tarvetta, mutta vanhat halutaan irtisanoa, sähkönkäyttäjän tulee ilmoittaa irtisanomisesta poismuuttokohteen myyjälle. Tämä hoitaa myös verkkopalvelusopimuksen irtisanomisen.

LiitePäivämääräKoko
05.05.201531 Kt
26.09.2010131 Kt
05.05.201598 Kt
05.05.2015131 Kt
12.07.201154 Kt
12.07.201144 Kt
04.07.201437 Kt
18.01.201639 Kt
18.01.201686 Kt
18.01.2016137 Kt
18.01.2016141 Kt