Sähköinen lattialämmitys

Sähköiset mukavuuslattialämmitykset ovat yleistyneet niin uusissa rakennuksissa kuin vanhempien rakennusten korjausrakentamisessa. Mukavuuslattialämmityksen tarkoitus ei ole huoneen lämmittäminen, vaan tilan laattalattian pitäminen miellyttävän lämpimänä. Muissa kuin sähkölämmitetyissä taloissa sähköisen mukavuuslattialämmityksen energiankulutuksen kanssa on syytä olla tarkkana. Säädöistä riippuen mukavuuslattialämmityksen energiankulutus voi olla merkittävä tekijä kodin sähkölaskussa.

Kylpy- ja pesuhuoneissa, joissa on ns. sähköinen mukavuuslattialämmitys sekä varsinainen lämpöpatteri lämmitykseen voidaan laskea lattialämmityksen lämpötilaa reilusti alemmas asumismukavuudesta tinkimättä. Jos lattian pintalämpötila pidetään liian korkeana, alkaa lattialämmitys helposti lämmittää asunnon tiloja lämpöpatterin asemasta. Mitä lämpimämpänä lattian pidetään, sitä enemmän sähköä kuluu.

Sähköisen mukavuuslattialämmityksen energiatehokaskäyttö tarkoittaa sitä, että lattian lämpötila pidetään tasolla, jolla lattia tuntuu vain kevyesti lämpöiseltä ja tilan haluttu lämpötila säädetään lämpöpatterin avulla. Muovimattopäällysteiset lattiat tuntuvat lämpimältä n. 23°C:ssa ja kivi- ja laattalattiat 24°C:ssa.

Energiataloudellisinta olisi hoitaa myös lattialämmitys kaukolämmöllä, kun talo on kaukolämmitetty.