Kylmälaitteet

Kylmäsäilytyslaitteet ovat päällä yötä päivää, joten ne voivat olla merkittävä osa kodin sähkönkulutuksesta. Uusia erittäin tehokkaita A+ ja A++ -luokan laitteita on tarjolla, mutta energiamerkintä ei yksin takaa säästöä. Kylmälaitteen sijoituspaikka ja käyttö ratkaisevat lopullisen kulutuksen. Uudesta energiatehokkaasta laitteesta voi tulla energiatuhlari, jos sen sijoittaa liian ahtaaseen tilaan. Ohessa on tärkeimmät sijoitus- ja käyttövinkit kylmälaitteelle:

 • Jätä kylmälaitteen ympärille riittävästi ilmankiertotilaa. Tarkista käyttöohjeesta ilmankiertotilan tarve erityisesti kaapistosijoituksessa. Puutteellinen ilmankierto voi lisätä kulutusta jopa 60%.
 • Sijoita kylmälaitteet erilleen liedestä, astianpesukoneesta ja muista lämpöä tuottavista laitteista.
 • Sijoitus lämmönlähteen viereen lisää sähkönkulutusta 10-20%.
 • Liika kylmyys on tuhlausta. Suositeltava keskilämpötila jääkaapissa on +5°C ja pakastimessa -18°C. Jokainen ylimääräinen aste lisää kulutusta 5%.
 • Paksu huurrekerros kylmälaitteen sisällä ja pölykerros takana lisäävät kulutusta.
 • Älä unohda pakastuskytkintä turhaan päälle. Käytä sitä vain pakastaessasi uusia tuotteita.
 • Jäähdytä ja peitä ruuat ennen jääkaappiin ja pakastimeen panoa. Näin vähennät huurtumista ja sähkönkulutusta

Kylmälaitteiden energiamerkinnän tultua voimaan 1995 vain viidesosa myynnissä olevista kylmälaitteista kuului parhaisiin energiateholuokkiin A-B. Vuosi vuodelta energiaa säästävien kylmälaitteiden tarjonta on lisääntynyt. Nykyisin lähes kaikki myynnissä olevat kylmälaitteet sijoittuvat vähintään energiateholuokkiin A-B. Energiatehokkaiden laitteiden valikoima laajenee jatkuvasti ja enemmän kuluttavat laitteet poistuvat markkinoilta.

Vaihdanko uuteen?

Yli 15 vuotta vanhojen kylmälaitteiden kulutus on ollut uutenakin selvästi nykyisiä energiatehokkaimpia laitteita suurempi. Laitteen vanhetessa käytön aikainen sähkönkulutus vain kasvaa. Vanhojen kylmälaitteiden kulutus saattaa olla kaksin- tai kolminkertainen uusiin tehokkaisiin malleihin verrattuna. Lopulliseen kulutukseen vaikuttaa iän lisäksi myös laitteen sijoituspaikka ja käyttö.

Mistä tiedät, onko vanha jääkaappi tai pakastin energiatuhlari?

 • Seuraa kylmälaitteen käyntiä. Jos koneisto hurisee suurimman osan vuorokaudesta, se on usein merkki tiivisteiden ja eristeiden kulumisesta. Syynä voi olla myös termostaatin vioittuminen, jolloin kompressori on päällä koko ajan.
 • Pakastin huurtuu nopeasti. Voimakas huurtuminen on usein oire tiivisteiden haurastumisesta.
 • Kun pakastin ei ole enää tiivis, saattavat sen sisälämpötilat nousta suositusarvoja korkeammiksi. Samalla pakastimen pakastusteho heikkenee ja pakasteiden laatu kärsii.
 • Mittaa kylmälaitteen sähkönkulutus. Useimmat sähköyhtiöt lainaavat asiakkailleen pieniä pistorasiaan asennettavia kulutusmittareita, joiden avulla voi seurata muutaman vuorokauden ajan sähkönkulutusta.