Energiaa!-blogi

Energiaa! -blogissa käsitellään ajankohtaisia energiaan liittyviä teemoja sekä tehdään huomioita arjen energia-asioista. Kirjoittajina toimivat Energiateollisuus ry:n johtajat ja asiantuntijat. Mitä energia-alalla tapahtuu ja keitä ET:läiset oikein ovat? Seuraa blogia, niin tiedät.

Suuri puhallus…

otsikoi Hesari viime lauantaina, kun autotehtaiden on todettu kaunistelleen päästöjä ja kulutusta.
Niitä on ilmoitettu ”jo niin pahasti pieleen, että EU puuttuu asiaan”. Ilmoitetut tiedot ovatkin poikenneet todellisesti kulutuksesta melkoisesti, Hesarin arvioiden mukaan keskimäärin noin 30–40 prosenttia, suurimmillaan jopa lähes 60 prosenttia.

Mutta osataan sitä muuallakin luoda kulutuspoikkeamia, jopa kotimaamme hallituksessa ja eduskunnassa. Ja kun näin merkittävät päättäjät ovat liikenteessä, ei poikkeamissakaan ole oltu vaatimattomia, vaan niitä on rakennettu kerralla ja kunnolla.

Hallituksemme valmisteleman ja eduskunnan hyväksymän energiatodistuslain mukaan rakennusten energiankäyttö todennetaan, ei todetun käytön mukaan, vaan teoreettisten laskelmien pohjalta. Samalla näitä laskelmia varten sähkölle on asetettu suorastaan rangaistusluonteiselta tuntuva korkea kulutuskerroin 1,7. Esimerkiksi öljyllä vastaava kerroin on vain 1.

Kotimaisesta sähköstämme viime vuonna yli 70 prosenttia tuotettiin täysin hiilidioksidivapaasti.
Uusiutuvan energiankin osuus oli yli 40 prosenttia. Miten on mahdollista, että samanaikaisesti kun strategioissa ja juhlapuheissa puhutaan energiaturvallisuuden ja omavaraisuuden vahvistamisesta sekä ilmastokysymyksen merkityksestä ja ilmastopäästöjen vähentämisen tärkeydestä, käytännön poliittiset päätökset ovat täysin päinvastaisia? Eli suorastaan suosivat fossiilisia tuontipolttoaineita kotimaisten ja ilmastoystävällisempien vaihtoehtojen kustannuksella.

Tehtyjen vertailututkimusten mukaan sähkölämmitteisten omakotitalojen laskennalliset, energiatodistuslain mukaan laaditut energiankäyttöluvut nousevat jopa 2,5 – 3 kertaa suuremmiksi kuin todellinen, mitattuun kulutukseen perustuva energiankäyttö. Tällaisten energiatodistusten kanssa pitäisi sitten yrittää myydä tai vuokrata rakennusta. Jos todellinen mitattu energiankäyttö olisi vaikka 20.000 kWh vuodessa, kertoisi energiatodistus sen olevan pahimmillaan jopa yli 60.000 kWh.  Kyllä siinä sekä ostaja että myyjä ovat aika ihmeissään arvioidessaan energiankäyttöä ja sen kustannuksia. Ja energiatehokkaatkin rakennukset leimataan energiasyöpöiksi.

Samalla yli puolen miljoonan sähkölämmitteisen kodin arvoa ja perheen varallisuutta on leikattu poliittisilla päätöksillä, ilman järkeviä perusteita. Kaiken kukkuraksi nämä samat perheet laitetaan maksamaan monimutkaisista ja kalliista teoreettisista laskelmista ja todistuksista niiden laatijoille, vaikka todistukset ovat harhaanjohtavia ja käyttäjilleen selvästikin vain haitaksi.

Onko tässä mitään järkeä? Rakentaako tämä luottamusta päätöksentekojärjestelmäämme? Olisiko asia otettava pikaisesti uudelleen valmisteltavaksi?

Onneksi kevät on tulossa ja aurinko paistaa.
 

Juha Naukkarinen
Toimitusjohtaja
Energiateollisuus ry
Julkaistu 27.02.2013 aiheena